(+4) 0256 472 213

Definiție anchiloze

Anchiloza reprezintă limitarea totală sau parțială a mișcării unei articulații datorită inflamării articulației, a atrofiei capsulare sau datorită sudării suprafețelor articulare.

Simptome anchiloze

Anchilozarea articulațiilor apare progresiv, la început fiind vorba doar de o durere care limitează mișcările articulațiilor sau aceste mișcări sunt dureroase. Apoi durerea se accentuează și mișcările sunt tot mai limitate ducând la anchilozarea articulației sau la imobilizarea acesteia.

Definiție

Acest tip de artrită este asociat fenomenelor inflamatorii din diferite boli intestinale: boala Crohn, enterocolite microbiene, colită limfocitară, colită ulcerativă, by-pass intestinal, hepatite, etc. Artrita, adică inflamația articulației, este cauzată de anumite antigene microbiene care se depozitează la nivelul articulației determinând o reacție imună de apărare a organismului rezultând inflamația.

Definiție

Artrita genunchiului reprezintă afectarea temporară sau permanentă a articulației genunchiului și a țesuturilor adiacente ei. De cele mai multe ori este vorba de o osteoartrită a articulației genunchiului.

Definiție

Artrita reactivă apare în urma unei infecții bacteriene la nivel intestinal sau urogenital. Artrita reactivă mai poartă numele de sindrom Reiter și prezintă factor reumatoid negativ în ser. Bacteriile incriminate prezente la nivel articular, dar neidentificabile prin cultură din ser, sunt de obicei gram negative: Salmonella, Shigella, Yersinia, Chlamydia.

Definiție

Artrita reumatoidă juvenilă (ARJ) este o boală a copilăriei care afectează orice încheietură a corpului. Organismul are o reacție imună care afectează țesutul sinovial al articulație, rezultând o secreție excesivă de lichid sinovial. Astfel apare durerea, inflamația și edemul articulației ducând până la anchilozarea articulației. Sunt afectați copii cu vârste de până la 16 ani, după această vârstă în general simptomele dispar.

Definiție artrite

Artrita reprezintă o inflamație a unei articulații și o afectare treptată a cartilajului care se erodează odată cu înaintarea în vârstă, în urma unei lovituri sau în urma suprasolicitării (la sportivii de performanță).

Simptome artrite

Caracteristicile artritei sunt dureri nocturne ale articulaților care pot trezi bolnavul. Dimineața articulațiile își recapătă mobilitatea doar după o încălzire prealabilă. Durata încălzirii reprezintă stadiul afecțiunii. Articulația este deseori umflată și roșie

Probleme articulare

Durerile articulare reprezintă o reală problemă pentru persoanele suferinde deoarece provoacă dureri intense la utilizarea articulației respective, le îngustează spectrul de activități provocând inclusiv stări anxioase sau depresive. Pentru mulți pacienți reprezintă un semn de bătrânețe și le provoacă o întristare. Vindecarea durerilor articulare însă, aduce optimism și bună dispoziție.

Definiție hernie de disc

Hernia de disc este o afecțiune care este rezultatul afectării coloanei vertebrale. Ea apare atunci când discul intervertebral – care asigură mobilitatea vertebrelor și care absoarbe șocurile de la nivelul coloanei – se deformează, se rupe sau se fragmentează și ajunge să comprime rădăcinile nervoase sau măduva spinării aflate în imediată vecinătate, în canalul spinal. Comprimarea rădăcinilor nervoase provoacă dureri care radiază la diferite nivele.

Definiție

Osteoartrita reprezintă o afectare a cartilajului care protejează și învelește suprafețele articulare. Cartilajul se deteriorează, astfel oasele ajung să se frece direct unele de altele ducând la lezarea țesutului și osului rezultând durere și imobilitate. Osteoartrita este o boală lent progresivă care distruge treptat cartilajul.

Osteoartrita reprezintă cea mai frecventă formă de artrita, cauzele ei sunt multiple și le vom enumera doar pe cele mai importante: supraponderabilitatea sau greutatea excesivă, forțarea frecventă a articulațiilor, ridicarea de greutăți, vârsta înaintată, anumiți factori genetici sau anumite tulburări endocrine. O singură leziune a cartilajului poate degenera și poate duce la osteoartrită.

Definiție

Când vorbim despre periartrită vorbim despre inflamația țesutului din jurul unei articulații, cea mai frecventă formă este cea de la articulația umărului și se numește periartrită scapulohumerală. Aceasta este cauzată de:

Definiție

Poliartrita reumatoidă denumită și poliartrita cronică evolutivă reprezintă o inflamație cronică a articulaților care evoluează și duce în stadiu final la imobilizarea bolnavului. Poliartrita reumatoidă este în general localizată la articulațiile mici ale extremităților (degete, măini), boala netratată evoluează și reprezintă cea mai invalidantă dintre formele de reumatism.

Definiție reumatism

Denumirea generică de reumatism este atribuită diferitelor dureri sau probleme ale încheieturilor, oaselor sau mușchilor. Reumatismul nu este o boală în sine ci este termenul uzual folosit pentru mai mult de 200 de afecțiuni musculo-scheletale. De aceste diverse afecțiuni suferă în jur de 50% din populație la nivel global. Dacă vorbim despre România procentul urcă la 60% din populație. În termeni de specialitate reumatismul este întotdeauna însoțit de o completare care denumesște mai specific boala: reumatism inflamator, reumatism articluar acut, poliartrita reumatoidă, reumatism abarticular, reumatism degenerativ, etc.

Definiție

Reumatismul articular acut (RAA) este produs de o infecție netratată cu streptococ betahemolitic de grup A, de cele mai multe ori este vorba de o faringită (faringită streptococică, angină streptococică sau scarlatină). Infecția streptococică afectează inima, articulațiile, sistemul nervos și țesutul subcutanat. RAA are caracter infecțios, debut acut și evoluțiecronică. Simptomele dureroase sunt intermitente, cu recidive, principalul organ afectat fiind inima. Complicațiile cardiace sunt importante și grave. Incidența RAA este crescută la copii fiind principala cauză pentru chirurgia cardiacă în intervalul de vârstă 5-25 de ani. Rata mortalității datorită complicațiilor cardicae în același interval de vârstă este deasemenea importantă mai ales în țările mai puțin dezvoltate.

Pentru a vă menține articulațiile sănătoase dealungul timpului vă facem câteva recomandări utile:

1.Mențineți-vă o greutate normală.

Articulațiile persoanelor supraponderale sunt forțate de greutatea acestora iar durerile și afectarea articulațiilor apare mult mai repede. În timpul mersului sau a altor activități articulațiile suportă forțe echivalente cu până la de zece ori greutatea corporală, cu cât aceasta este mai mică, cu atât articulația rezistă mai mult. S-a demonstrat că obezitatea duce la afectarea în special a articulațiilor genunchilor și șoldurilor.

Dureri cervicale - dureri de gât

Durerile cervicale sunt dureri localizate în spate, la baza gâtului, la nivelul coloanei vertebrale. Ele au mai multe cauze și pot fi semnificația mai multor afecțiuni:

Definiție întinderi musculare

Întinderile musculare sunt rezultatul unor suprasolicitări ale musculaturii. Ele apar atunci când musculatura sau tendoanele suferă o leziune. Simptomele locale sunt: durerea, tumefierea, edemele și inflamația.

În timpul efortului fizic mușchii suferă contracții repetate, prin suprasolicitare aceștia obosesc și au loc afectări ale fibrelor musculare sau ale tendoanelor. Apar microfisuri care provoacă durere și inflamații locale.

Definiție nevralgie

Nevralgia reprezintă o afectare a unui nerv datorită unui inflamații, unei leziuni sau a unei iritații. Etiologia nevralgiilor nu este pe deplin cunoscută însă apare mai des le persoanele mai în vârstă. Se presupune că datorită îmbătrânirii teaca de mielină care învelește nervii este distrusă și sensibilitatea acestora crește. Nevralgiile mai apar atunci când asupra nervului se exercită o presiune de către un vas de sânge, un vas limfatic sau un țesut din imediata vecinătate.

Definiție

Felbitele și arteritele reprezintă inflamația peretelui vascular: peretele venos pentru flebite și peretele arterelor pentru arterite. Mult mai des întâlnite sunt flebitele care de foarte multe ori apar asociate cu o tromboză venoasă (cheag de sânge), atunci vorbim despre tromboflebite.

Pentru prevenirea varicelor dar mai ales pentru vindecarea completă a acestora vă îndrumăm să urmați câteva sfaturi simple dar eficiente:

Definiție

Tromboflebitele presupun coagularea intravasculară a sângelui la nivelul venelor și inflamarea concomitentă a peretelui venos. Tromboflebitele pot fi superficiale sau profunde, simptomatologia și riscurile fiind diferite.

Simptome

Vena trombozată este dureroasă la presiune sau spontan și apare ca o proeminență; mai sunt prezente edemul și inflamația zonei respective.

Definiție varice

Varicele, denumite și boală varicoasă, reprezintă dilatarea excesivă a venelor cu numeroase efecte secundare: senzație de picioare grele, disconfort, durere, venele devin vizibile sau pot suferi leziuni și ulcerații. Boala afectează aproximativ 30% din populație și apare mai ales la nivelul gambelor sau coapselor, ea nu ține cont de sex sau de vârstă. Datorită dilatării venelor se produc disfuncții ale valvulelor venoase (sistemul de propulsie al sângelui de jos în sus sau împotriva gravitației), astfel sângele stagnează la nivelul picioarelor, venele devenind tot mai dilatate și tot mai vizibile.

Definiție acnee

Acneea vulgară denumită în mod comun simplu, acnee, este o boală a pielii (dermatită) determinată de o hipersecreție uleioasă a glandelor sebacee (sebuum), care împreună cu celulele moarte care acoperă porii pielii și cu anumite bacterii, determină inflamarea foliculului pilo-sebaceu. Cea mai frecventă cauză sunt schimbările hormonale din timpul pubertății, în cazul acesta fiind denumită acnee juvenilă, sau acnee datorată dereglărilor hormonale.

Definiție arsuri

Arsura este o leziune a pielii determinată de o sursă de căldură excesivă sau de diferiți agenți chimici. Pe lângă inflamarea țesutului apare și un proces care constă în coagularea proteinelor cu eliberarea unor compuși cu acțiune distructivă asupra hematiilor. Astfel poate să apară starea de intoxicare.

Definiție arsuri solare

Arsurile solare sunt cauzate de expunerea prelungită la raze ultraviolete. Razele UV pot proveni din mai multe surse: soarele, lămpile de fototerapie (incluzând și solarul), lămpile cu arc electric (aparatele de sudură), etc. De obicei arsurile solare sunt arsuri de gradul I, în cele mai grave cazuri de gradul II. Starea majoră de disconfort care apare este datorată mai ales suprafeței de piele afectate care este de multe ori foarte mare. Arsurile solare sunt însoțite des de starea de insolație, o stare generală degradată cu febră, frisoane, dureri de cap și oboseală intensă. Insolația se tratează simptomatic dar de cele mai multe ori trece de la sine după o zi sau două.

Definiție arsuri termice

Arsurile termice sunt leziuni provocate de o sursă de căldură excesivă sau foc direct care vine în contact direct sau în apropierea pielii.

Definiție dermatită atopică

Dermatita atopică reprezintă o afecțiune a pielii care se manifestă prin: inflamație, roșeață, senzație intensă de prurit (mâncărime), modificarea aspectului și elasticității pielii. De cele mai multe ori evoluția este cronică. Dermatita atopică afectează în primul rând copii dar poate să apară la orice vârstă. Studiile arată că 10-20% dintre copii si 1-3% dintre adulți manifesă o formă de dermatită atopică iar incidența bolii este într-o creștere direct proporțională cu gradul de dezvoltare al țării.

Definiție eczeme

Eczemele sunt afecțiuni cutanate de obicei alergice caracterizate astfel: inflamație locală a pielii, roșeață locală și mici vezicule de obicei pruriginoase. Manifestarea la nivelul pielii este caracteristică, formele fiind foarte diverse.

Definiție

Este o distrugere locală a pielii care apare de obicei la bolnavii care sunt imoblizați la pat. Anumite stări pot accelera apariția escarelor sau le pot agrava:

Înțepăturile de insecte sunt întotdeauna neplăcute și în funcție de sensibilitatea fiecăruia manifestările acestora pot fi foarte diverse. Înțepăturile de păianjen sau de țânțari pot trece neobservate sau cu o ușoară jenă locală. Înțepăturile de albine sau uneori cele de păianjen prezintă manifestări foarte dureroase și în cazurile cele mai grave pot provoca șoc anafilactic, acesta fiind o urgență medicală.

Definiție răni

O rană reprezintă o leziune a pielii provocată de un corp dur sau un agent din exterior. În funcție de apariție sau de gravitatea acestora pot exista mai multe tipuri de răni. Cele mai superficiale pot să nu necesite nici un fel de tratament (zgârieturi ușoare) însă altele pot necesita o îngrijire specială și atentă (ulcer varicos).

Definiție hemoroizi

Hemoroizii reprezintă dilatări ale venelor din zona ano-rectală. Practic și fiziologic sunt niște proeminențe varicoase care se formează datorită dilatării și întinderii pereților venoși la nivelul anusului și rectului. Au o culoare roșiatică, evidenta și pot lua diferite forme. La inceput niște mici globule care apoi cresc în dimensiune sau se pot constituii în “ciorchini”.

Definiție abcese dentare

Abcesul dentar este, de fapt, o colecție de puroi la baza dintelui determinată de lupta organismului cu anumite bacterii. Abcesele dentare au diferite cauze: o carie netratată, afecțiuni ale gingiilor, acumularea de resturi alimentare intre gingie și dinte, etc.

Definiție herpes

Herpesul este o infecție virală care apare de obicei la nivelul buzelor, în jurul gurii sau la nivel genital. Herpesul apare într-un moment de scădere a imunității, moment în care virusul se poate multiplica. Herpesul se manifestă de obicei prin următoarele simptome: senzație de disconfort cu pulsație locală, mâncărime, inflamație, senzație de arsură și apariția unor beșicuțe cu lichid.

Afecțiunile frecvente ale buzelor

Chiar dacă fac parte din piele, care este un organ de protecție împotriva factorilor externi, buzele au o structură cu totul deosebită. Buzele sunt de fapt niște membrane mucoase foarte sensibile, subțiri, bogat vascularizate și inervate. Totodată ele sunt un organ de simț, foarte senzitive. Senzitivitatea și sensibilitatea este datorată și faptului că sunt formate din 3-5 straturi de celule epiteliale, față de 16, câte are majoritatea tegumentului. Din această cauză buzele sunt sensibile la deshidratare și la factori externi: vânt, soare sau frig.