(+4) 0256 472 213

Definiție

Poliartrita reumatoidă denumită și poliartrita cronică evolutivă reprezintă o inflamație cronică a articulaților care evoluează și duce în stadiu final la imobilizarea bolnavului. Poliartrita reumatoidă este în general localizată la articulațiile mici ale extremităților (degete, măini), boala netratată evoluează și reprezintă cea mai invalidantă dintre formele de reumatism.

Boala afectează în general sexul feminin și apare mai frecvent în intervalul de vârstă 25 – 40 de ani. O cauză a bolii se pare a fi una imunologică, adică o reacție exagerată (factorul reumatoid) a sistemului de apărare al organsimului care atacă propriile structuri. Factorul reumatoid este o imunoglobulină M care este de fapt o anti-imunoglobulină G. Efectul negativ al acestui factor reumatoid este afectarea membranei sinoviale, ducând la inflamarea acestei cu generarea durerii și imobilizarea articulației.

Simptopme

Primele simptome apar dimineața și sunt reprezentate de senzația de ințepenire a articulaților, dureri și tumefieri care durează în jur de 30 de minute. Alte simptome sunt oboseala generalizată, înroșirea pielii, lipsa poftei de mâncare, febră ușoară și transpirație. Durerea se transformă treptat într-o jenă permanentă ducând în final la imobilizarea bolnavului. Se disting 4 stadii ale poliartritei reumatoide:

Stadiul I (polialgic): este caracterizat doar de dureri ale articulaților.
Stadiul II (exudativ): pe lângă durere apare rigiditatea și deformarea articulară precum și tumefacțiile.
Stadiul III (proliferativ): apar atrofiile musculare, semiluxațiile și anchilozele.
Stadiul IV (terminal): bolnavul devine invalid și își va petrece restul vieții imobilizat; acest stadiu apare în general după 15-20 de ani de la apariția primelor simptome, tratamentul însă poate încetini sau stopa fenomenul degenerativ.

După intensitatea osteoporozei se mai disting alte 4 stadii de evoluție.

Diagnostic

Este important ca diagnosticarea să fie cât mai precoce, s-au elaborat 11 semne cu ajutorul cărora diagnosticarea este facilă și sigură:

 1. Limitare a mișcărilor articulare dimineața
 2. Durere sau sensibilitate la mișcarea cel puțin a unei articulații
 3. Tumefierea părților moi ale articulaților cu o durată de minim 6 săptămâni
 4. Tumefierea recidivantă a cel puțin o articulație într-un interval de 3 luni
 5. Tumefierea articulară simetrică
 6. Noduli subcutanați in zona articulaților
 7. Leziuni radiologice cu decalcifieri osoase
 8. Reacție pozitivă pentru factorul reumatoid
 9. Concetrația de mucină din lichidul sinovial este scăzută
 10. Alterări histologice multiple ale sinovialei
 11. Prezența nodulului reumatoid în nodozitățile cutanate

Pentru un diagnostic sigur al poliartritei cronice evolutive este necesar ca 7-8 din aceste simptome să fie prezente.

Tratament

Tratamentul este complex și este foarte important să fie cât mai precoce. Tratamentul este concomitent medicamentos și balneofiziokinetoterapic dar deasemenea alte terapii adjuvante sau complemetare pot fi de folos. Există metode și protocoale moderne de tratament care opresc evouția bolii permițând o viață normală. Tratamentul adjuvant recomandat de noi este următorul:

 • masajul cu Crema Dr. Boici, care are un efect antireumatic, analgezic, antiinflamator și antispastic foarte puternic, calmează durerile imediat și redau mobilitatea articulațiilor,
 • utilizarea Gelului Relaxant cu spânz pentru procedurile fizioterapice, acesta pe langă efectul individual foarte intens amplifică și efectul fizioterapiei, rezultând o calmare de durată a durerilor și o reducere la minim a fenomenului inflamator,
 • comprese cu Soluția Relaxantă cu spânz, rezultând un efect de benefic de potențare a celorlate tipuri de tratament precum și o potențare a efectului antireumatic al celorlalte produse.

Crema Dr. Boici, Gelul Relaxant cu spânz și Soluția Relaxantă cu spânz conțin extracte din spânz, castan și ienupăr, o combinație care oferă simultan efectele: antireumatic, analgezic, antiinflamator, antispastic, de stimularea a circulației capilare, vasoregulator, venotonic și relaxant.

Prețul acestor produse este unul convenabil și accesibil tuturor categoriilor sociale.