(+4) 0256 472 213

Definiție

Artrita reumatoidă juvenilă (ARJ) este o boală a copilăriei care afectează orice încheietură a corpului. Organismul are o reacție imună care afectează țesutul sinovial al articulație, rezultând o secreție excesivă de lichid sinovial. Astfel apare durerea, inflamația și edemul articulației ducând până la anchilozarea articulației. Sunt afectați copii cu vârste de până la 16 ani, după această vârstă în general simptomele dispar.

Există 3 tipuri de artrită reumatoidă juvenliă în funcție de aria de afectare a bolii:

  1. Artrită pauciarticulară (oligoartrită): presupune afectarea a până la patru articulații;
  2. Artrită poliarticulară (poliartrită): sunt afectate cinci sau mai multe articulații;
  3. Artrită sistemică: este cea mai puțin frecventă formă de ARJ, simptomele sunt generalizate, apar febra și urticaria.

Artrita juvenilă nu duce la un handicap, și, ajungând adulți, acești copii vor avea o viață normală și sănătoasă (diferență față de adulții cu artrită reumatoidă). De aceea tot mai mulți experți o denumesc artrită juvenilă idiopatică. Denumirea de idiopatică înseamnă că această boală are o cauză necunoscută și că nu prezintă manifestarea clasică de boli reumatismale cronice.

Simptome

Durerea articulară şi edemele articulaţilor sunt cele mai frecvente simptome. Rigiditatea articulară este un alt simptom supărător, fiind mai frecvent dimineața. Copilul mai poate schiopăta, poate prezenta febră înaltă și urticarie. Este foarte important consultul oftalmologic deoarece această boală poate afecta vederea.

Diagnostic

Nu există un test standard pentru a detecta această boală la copii. Diagnosticul medicului se bazează pe consultul clasic, observarea articulațiilor și al mersului. Un rol foarte important îl au părinții deoarece ei pot observa rigiditatea articulară sau disfuncții ale mersului copilului.

Tratament

Tratamentul constă în reducerea durerii și a inflamației, deasemenea se dorește creșterea mobilității articulațiilor și prevenirea oricăror complicații. Tratamentul constă din medicație, gimnastică și fizioterapie.
Fiind fără efecte secundare și putând fi utilizate la orice vârstă, noi recomandăm:

  • Crema Dr. Boici pentru masajul articulațiilor dureroase;
  • Gelul Relaxant cu spânz pentru tratamentul fizioterapic;
  • Soluția Relaxantă cu spânz pentru comprese și potențarea efectului tuturor celorlalte tipuri de tratament.

Aceste 3 produse conțin extracte naturale din spânz, castan și ienupăr. Efectele analgezice, antiinflamatoare, antispastice, antiiedematoase și de stimularea a circualației capilare ale acestei compoziții unice o recomandă pentru inflamațiile, durerile și edemele din artrita reumatoidă juvenilă. Efectul de calmare este rapid și de durată.