(+4) 0256 472 213

Definiție

Reumatismul articular acut (RAA) este produs de o infecție netratată cu streptococ betahemolitic de grup A, de cele mai multe ori este vorba de o faringită (faringită streptococică, angină streptococică sau scarlatină). Infecția streptococică afectează inima, articulațiile, sistemul nervos și țesutul subcutanat. RAA are caracter infecțios, debut acut și evoluțiecronică. Simptomele dureroase sunt intermitente, cu recidive, principalul organ afectat fiind inima. Complicațiile cardiace sunt importante și grave. Incidența RAA este crescută la copii fiind principala cauză pentru chirurgia cardiacă în intervalul de vârstă 5-25 de ani. Rata mortalității datorită complicațiilor cardicae în același interval de vârstă este deasemenea importantă mai ales în țările mai puțin dezvoltate.

Simptome

La început infecția respiratorie se manifestă cu febră, durere în gât, cefalee, paloare, diaforeză, etc. Infecția netratată migrează la inimă, articulații și alte organe interne. Dacă infecția avansează complicațiile cardiace pot fi fatale, primele simptome sunt însă: cardita, miocardita și durerea abdominală, datorită inflamației celulelor vasculare mezenterice, și poate avea aspectul unei apendicite acute.

Diagnostic

Diagnosticul diferențiat poate fi pus doar de medicul specialist și necesită un consult complex care cuprinde: simptomatologia clinică și analize sanguine, electrocardiografie și ecografie.

Tratament

Scopul principal al tratamentul este eradicarea infecției streptococice, aceasta se produce după administrarea unui antibiotic din grupul penicilinelor, cefalosporinelor sau, numai in caz de alergie la peniciline, un antibiotic din grupul macrolidelor; alegerea medicației o face doar medicul.

Un rol secundar îl are tratamentul simptomatic la inflamațiilor articulare, acesta constă din administrarea de antiinflamatoare orale și utilizarea cremelor sau gelulilor antireumatice: Crema Dr. Boici sau Gelul Relaxant cu spânz. Acțiunea acestor produse calmează rapid durerile, reduc inflamațiile țesutului conjunctiv din articulații și redau mobilitatea lor. Acțiunea Cremei Dr. Boici și Gelului Relaxant cu spânz este potențată de utilizarea în prealabil a Soluției Relaxante cu spânz sub formă de comprese sau frecție.

Crema Dr. Boici, Gelul Relaxant cu spânz și Soluția Relaxantă cu spânz nu au contraindicații putând fi utilizate la orice vârstă.

În cazul formelor mai grave de RAA tratamentul poate fi mult mai complex în funcție de afectarea cardiacă sau a altor organe.