(+4) 0256 472 213

Definiție

Este o distrugere locală a pielii care apare de obicei la bolnavii care sunt imoblizați la pat. Anumite stări pot accelera apariția escarelor sau le pot agrava:

  • pierderea mobilității lor naturale (coma,paralizie)
  • stare generala proastă (denutriție, deshidratare);
  • acidifierea organismului, respectiv scăderea pH-ului sângelui sub valoarea de 7,30
  • folosirea timp ândelungat a ghipsului poate favoriza apariția acestuia

Escarele sunt cauzate de o compresie îndelungată asupra unei regiuni proeminente afectând îndeosebi zonele de apăsare: fese, regiunea sacrală, călcâi, uneori coatele, omoplatii sau partea posterioara a craniului. Escarele apar atunci când compresia depașește presiunea de umplere capilară care este de 32mmHg.

Escarele de decubit: sunt escarele localizate la nivelul țesutului asupra căruia este aplicată o presiunea constantă la nivelul unei porțiuni a pielii. Se reduce aportul de sânge în acea zonă apoi survine moartea celulelor, lezarea pielii și se formarează ulceratii. Escarele de decubit apar mai ales la persoanele care stau mult timp imobilizate la pat.

Simptome

La început apare o regiune roșie și dureroasă. Apoi pielea devine brună, închisă la culoare, tare, neeleasitcă formând ca o crustă insensibila la atingere, practice pielea este necrozată și moartă. Disparitia acestei pieli necrozate lasă în loc un ulcer, țesuturile de sub piele (mușchi, tendoane, oase) rămânând descoperite.

Durerea intensă însoțește această afecțiune.

Diagnostic

Escarele sunt resimțite de bolnav încă din fazele incipiente; deasemenea ele sunt observate de personalul care îngrijește bolnavul imobilizat. Medicul specialist de multe ori poate doar confirma diagnosticul prezumtiv pus de bolnav sau aparținător.

De la faza incipientă până la infecție sunt mai multe stadii:

Stadiul I: apare o zona eritematoasă persistentă la mai mult de o oră de la înlăturarea compresiei;

Stadiul II: apare o leziune superficial: abraziune, ulceratie superficial, vezicule;

Stadiul III: leziunea depășește tegumentul și ajunge în țesutul subcutanat și muschi; uneoari apare și o infecție;

Stadiul IV: apar leziuni ale osului sau ale articulației însoțite sau nu de infecție;

Tratament

Este foarte importantă dezinfecția și curățarea locului. După curățare se aplică Epitelin cremă. Epitelin este o cremă cu efecte deosebite tratând chiar și escarele avansate. Epitelin este o cremă fără încărcătură microbiană de aceea se poate aplica în siguranță chiar și pe rănile deschise. Principiile active 100% naturale stimulează procesele proprii de regenerare ale pielii, având în plus un efect antiseptic și antiinflamator. Poate fi aplicată în orice stadiu al bolii, ajutând la refacerea țesuturilor.

Prevenția este indispensabilă

  • este necesară schimbarea frecventă a poziției bolnavului imobilizat la pat,
  • este bine să se efectueze masaje locale care să stimuleze circulația și implicit hrănire și ozigenarea țesuturilor
  • se pot aplica alternativ comprese reci și calde
  • gips-ul trebuie verificat dacă nu este prea compresiv

Nu în ultimul rând regimul nutrițional este foarte important. Se recomandă un regim care să conțină vegetale verzi în proporție de minim 50% din rația zilnică. Acestea se mănâncă nepreparate termic din surse cât mai sigure.

Este interzis consumul de: zahăr, băuturi carbogazoase, prăjeli, ulei rafinat, margarină și orice alimente foarte procesate sau rafinate.

Se recomandă consumul a minim 3 litri de lichide/zi pentru a ajuta la purificarea sângelui. Ca lichide se recomandă doar apa plată, pură și anuite ceaiuri recomandate de medic. Apa de băut trebuie să aibă un pH cât mai apropiat de 9 dar în nici un caz nu trebuie administrată apă care să aibă un pH sub 7,00.