(+4) 0256 472 213

Definiție

Artrita reactivă apare în urma unei infecții bacteriene la nivel intestinal sau urogenital. Artrita reactivă mai poartă numele de sindrom Reiter și prezintă factor reumatoid negativ în ser. Bacteriile incriminate prezente la nivel articular, dar neidentificabile prin cultură din ser, sunt de obicei gram negative: Salmonella, Shigella, Yersinia, Chlamydia.

Simptome

Acest fel de artrită debutează cu afectarea unei singure articulații sau ca o oligoartrită asimetrică afectând: genunchii, gleznele, articulația mâinii sau a degetelor. La nivel local sunt prezente inflamații, roșeață, căldură și bineînțeles durere. Pot fi prezente spondilite, entesite sau dactilite.

Sunt prezente deasemenea manifestări extrarticulare cum ar fi: conjunctivită (de obicei bilaterală – afectează ambii ochi), uretrită, diaree, manifestări renale sau neurologice.

Diagnostic

Diagnosticul pozitiv de artrită reactivă presupune prezența celor 3 factori importanți: conjunctivită, uretrită, artrită. Diagnosticul diferențiat este foarte important și se face cu artrita psoriazică, poliartrita reumatoidă, spondilita anchilozantă sau artrita gonococică.

Tratament

Primordial în tratament este tratarea infecției și diagnosticarea ei precoce. Pentru febra care este prezentă și pentru durerea care apare se pot administra antiinflamatoare orale. Pentru înlăturarea durerilor articulare se poate utiliza Gelul Relaxant cu spânz sau Crema Dr. Boici. De obicei vindecarea este rapidă și completă manifestarea având un caracter acut.