Descriere
Hreanul este o plantă ierboasă, perenă, crește spontan pe lângă garduri, locuri umede, dar este și cultivată, atât pentru valoarea ei alimentară, cât și terapeutică.
Se presupune că hreanul este originar din sud-estul Europei și din vestul Asiei, însă în prezent este popular în toată lumea. Poate atinge până la 1,5 metri înălțime și este cultivat, în special, pentru rădăcina mare și albă, însă chiar și frunzele sale sunt comestibile.
Utilizare
În dermatologie și cosmetică se folosește atât rădăcina, cât și frunzele de hrean. Se utilizează sub formă de tinctură, oțet de hrean sau extract hidroalcoolic.
Hreanul, pe lângă întrebuințarea în alimentație, este și un bun medicament, fiind utilizat în tratamentul afecțiunilor renale, reumatismului, bronșitei, afecțiunilor dinților (parodontoză), bolilor de inimă, inflamațiilor articulare, sinuzitei, paraziților intestinali.