Descriere
Coada șoricelului este o plantă perenă ierboasă, stoloniferă care aparține familiei Asteracee. Speciile de coada șoricelului au frunze păroase, florile sunt penate și dispuse într-o inflorescenţă micuţă.
Înflorește în lunile iunie-iulie, florile fiind, în mod obișnuit, de culoare albă sau rozalie și se întâlnește frecvent în flora spontană din România, putând fi culeasă de pe fâneţe, de pe marginea drumurilor, pajiști, terenuri virane sau de la marginea pădurilor de la câmpie, până în zona montană a țării.
Utilizare
Florile sau planta întreagă se utilizează în scopuri dermatologice, cosmetice și curative. Se recoltează inflorescenţele, atunci când acestea sunt complet înflorite. Principiile active se extrag sub formă de infuzie, decoct, suc proaspăt sau extract hidroalcoolic sau uleios. Se utilizează intern sau extern.
Utilizarea internă are principalul efect de reglare a funcționării organelor genitale feminine, acționând benefic în orice afecțiune la acest nivel.
Utilizarea externă are efecte calmante, antiinflamatoare, cicatrizante, antihemoragice, astringente, antiperspirante și dezinfectante, regenerând totodată țesuturile.